Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Otázka věku

Čekám v koutku v čekárně na ambulanci, až na mě přijde řada a lékař prověří, zda jsem hodna příjmu a následné operace.

Dneska to jde opravdu pomalu, pacienti se hromadí a jednu chvíli je jich tolik, že někteří přepadnou z čekárny a musejí čekat v parku před nemocnicí. Naštěstí je hezky, takže vytěsnění pacoši se shluknou kolem venkovního popelníku, plivají na zem a nadávají na zdravotnictví. Až jeden odcházející, co už to má za sebou, vnese do věci jasno: na příjmu je jen mladičká doktorka s ještě mokrým diplomem a prostě v tom neumí chodit. Pacienti ovšem nejsou o nic shovívavější, chápou, že každý se musí nejdřív zaučit, nikdo zkušený z nebe nespadl, ale proč zrovna na nich?

Když se člověk narodí, je nejmladší na světě. Sice ne nijak dlouho, ale je, pak přijdou vrstevníci a pak ti mladší, a rozvrstvení na dospěláky, vrstevníky a mrňouse nás ovládá dlouhou dobu. Mrňaty opovrhujeme, s vrstevníky se kamarádíme a dospěláky posloucháme, nebo taky ne, ale v podstatě nezpochybňujeme jejich nárok živit nás, kázat nám, vést nás, chránit nás. Později tahle představa o uspořádání světa padne, ale některé její relikty přetrvají, třeba u vybraných povolání očekáváme, že jejich představitelé budou starší nežli my - třeba policajt. Když vás při dopravní kontrole nutí mladíček ve věku vašeho morčete, abyste v autě vyhledávali různé předměty a ukazovali mu je, máte úplně jiný pocit, než když vás takhle prohání starý silniční vlk.

Čekám ve frontě a v duchu počítám, kolik může být té mladé doktorce. Dvacet šest, dvacet osm? Když na mě přijde řada a já vstoupím do ordinace, zkoprním. Má sice nažehlený bílý plášť a kolem krku sluchadla, ale mrňavá je tak na patnáct a tváří se na dvanáct. Kuře. Funkční model lékařky dvě ku jedné. O to více se snaží působit dospělým a profesionálním dojmem, ale je to pro ni těžké. I pro mě je pohovor těžký, protože se mě vyptává na věci, o kterých já s dětmi nikdy nemluvím. Snažím se být vstřícná, ale zrovna moc důvěry ve mně nevzbuzuje a tiše doufám, že mě nebude řezat ani ničím bodat.

Použije na mě sluchadla i tlakoměr, vyplní a zaškrtá spoustu kolonek, a když už to vypadá, že se rozejdem, pošle mě ještě na váhu. Vstoupím na platformu a na digitálním displeji se ukáže číslo 53. Povídám jí: To je nějaká blbost, protože ačkoliv by se mi podobná váha líbila, mohla bych jí dosáhnout jedině amputací několika končetin nebo opakovanou chemoterapií. Kuřátko se zatváří rozpačitě a kníkne: Musíte si uvědomit, že jste oblečená.... Panebože, nic nechápe! Mně je teď zrovna jedno, kolik mám nadváhu, ale představa, že mi dávají narkózu propočítanou na poloviční ženu, mě děsí!

Ne, ne!, zoufale vzpínám ruce. Já jsem daleko, daleko tlustší!, přesvědčuji ji a začínám panikařit. Každá dospělá ženská by poznala, že nemůžu vážit pod osmdesát, ale tohle kuře.... Proboha, lékaři by měli být zkušení! Končím se shovívavostí! Teď jí něco od plic řeknu!

Kuře se tváří nedůvěřivě, ale vstane a stoupne na váhu. Jejda, já mám sedumnáct kilo! To bych asi měla dělat na dětskym!, a láme se smíchy, takže rázem vypadá na předškoláčka. Smějeme se obě a spiklenecky vpisujeme váhu, kterou bych tak nějak mohla mít. Přeje mi hodně štěstí a děkuje, protože je na ambulanci od rána a skoro každý pacoš ji seřval, že je pomalá... Taky jí děkuju a přemítám, jestli je důležitější smysl pro humor nebo hromada zkušeností. A co život přinese, a co ne. Jdu ven a povídám ostatním čekajícím: Jo, je děsně mladá, ale fakt šikovná.

Autor: Vanda Kunzová | pondělí 11.5.2015 13:55 | karma článku: 30,89 | přečteno: 4065x
  • Další články autora

Vanda Kunzová

Léčba majzlíkem

Pamatujte si, že věta: „Touto incizí provedeme extrakci kovu...“, znamená ve skutečnosti „Tady a tady to nařízneme, šup, ještě tady, šup, tudy budem svítit baterčičkou, a pak tady nahóře, sem dáme majzlíček a pak to celý vymlátíme šupky šup!“

8.4.2015 v 15:07 | Karma: 16,73 | Přečteno: 681x | Diskuse| Ostatní

Vanda Kunzová

Pupínek

Jsou nemoci, které na vás skočí a prostě vás zamordují, třeba cholera. Pak jsou nemoci, které vás pomaloučku uždibují, až vás taky zamordují, ale aspoň máte dost času shromáždit kolem svých kolenou potomky a závětí mezi ně zanést letitý nesvár. Pak jsou nemoci, které vás sice nezamordují, ale když je nachytáte, chvílemi si přejete být v tiché, pohodlné truhličce, typicky zánět dutin. A pak jsou nemoci, co vám v podstatě nic moc neudělají, tedy především podle mínění bližních, kteří na vás koukají jako na padavku a místo lítosti a empatie vám nabízejí pohrdání a výsměch.

3.3.2015 v 11:21 | Karma: 23,10 | Přečteno: 1061x | Diskuse| Ostatní

Vanda Kunzová

Co je lepší než kočka?

Jasná odpověď – dvě kočky. Moje maminka se stěhuje a proto nám bez jakékoliv snahy či naléhání z naší strany velkoryse nacpala jednoho ze svých mazlíčků, černobílého kocourka. Měl sice jméno, které mu stárnoucí maminka dala, ale to jsme s dcerami zavrhly jako nedůstojné savce a dohodly se, že mu prostě budeme říkat Kocour.

26.1.2015 v 14:59 | Karma: 29,01 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Ostatní

Vanda Kunzová

Pro koho jsou vánoce

Vánoce jsou pro kočku. Vánoce rozhodně nejsou vhodné pro malé děti, takové ty housky zamotané do peřinky. Náboženský význam je jim zcela ukradený, dárky a bramborový salát jakbysmet. Co se jich dotýká, to je nervózní a předrážděná matka, otec, který zasmušile listuje bankovními výpisy a starší sourozenci, kteří se proměnili v malé hysterické ďáblíky.

8.1.2015 v 14:46 | Karma: 19,67 | Přečteno: 866x | Diskuse| Ostatní

Vanda Kunzová

Počkej, on ti to jednou řekne…

Pes Bobeš. Je to pravá venkovská směs, otec netopýr, matka náhoda. Je hodně pačesatý, černý, docela veliký a dost divoký, rád vyzpěvuje a otravuje všechny ženské v okolí, takže připomíná Jimiho Morrisona zamlada. A taky je úplně nevychovaný, nezná žádné povely a kromě podlézání plotu a kradení rohlíků neumí žádné psí kusy.

6.11.2014 v 14:41 | Karma: 23,06 | Přečteno: 957x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  14:24

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Macron nabízí sdílení jaderných zbraní pro obranu EU, nechce být vazalem USA

29. dubna 2024  14:08

Důvěryhodná evropská obrana by měla jít nad rámec ochrany, kterou už poskytuje Severoatlantická...

MF DNES má nominaci na Novinářskou cenu. Zaujal rozhovor s trampem na koni

29. dubna 2024  14:07

Nadace OSF zveřejnila seznam nominovaných na Novinářskou cenu 2023. V soutěžní kategorii Regionální...

Náraz do stromu odmrštil auto přes silnici, řidička nadýchala více než promile

29. dubna 2024  14:03

Opilá řidička havarovala v sobotu nad ránem na Jindřichohradecku. Po několika nárazech do stromů...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1461x
Píšu ráda.

Seznam rubrik