Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Počkej, on ti to jednou řekne…

Pes Bobeš. Je to pravá venkovská směs, otec netopýr, matka náhoda. Je hodně pačesatý, černý, docela veliký a dost divoký, rád vyzpěvuje a otravuje všechny ženské v okolí, takže připomíná Jimiho Morrisona zamlada. A taky je úplně nevychovaný, nezná žádné povely a kromě podlézání plotu a kradení rohlíků neumí žádné psí kusy.

Bobeš bydlel u svojí paničky v domku na malé vesnici. Když panička zestarala a nemohla se o dům starat, prodala nemovitost mým přátelům a pro dobrou vůli přihodila i Bobše. A tak se můj kamarád stal proti své vůli páníčkem vořecha.

Což o to, když si pořizoval dům na vsi, počítal kamarád s nějakým tím štěkacím hlídačem. Vlastně na toto téma uspořádal rozsáhlou přednášku s důrazem na důležitost čisté rasy a ušlechtilého rodokmenu. Hodně velebil exotická plemena, samé kavkazské a brazilské kultivary, a vysvětloval nezbytnost přísného a důsledného výcviku zvířete již od zavalitého štěňátka. Tím chtěl vysvětlit, proč Bobše ne. Po celou dobu na něj manželka, děti, bývalá majitelka a Bobeš se zájmem koukali. Manželka a děti zájem možná jen předstírali, ale Bobeš, zalezlý pod křeslem v obýváku s uloupeným rohlíkem v hubě, byl novým páníčkem zcela fascinován. Tato přednáška byla proslovena po podpisu kupní smlouvy, těsně před tím, než mu bývalá majitelka s úsměvem vložila konec vodítka do překvapené ruky a odjela autobusem v dál. 

Můj kamarád vydržel Bobše nenávidět asi dvacet minut. Ono je těžké někoho proklínat a hanět, když se na vás dotyčný kouká jak na svatý obrázek. Nakonec ho vzal na milost slovy: No jo, ty si špína!, načež mu Bobeš olízal kus auta, boty, ruce a obličej, kam až dosáhl, a začal zlatý věk jejich přátelství.

 Bobeš se i nadále chová jako pes – občůrává ploty a patníky, nadává sousedům přes plot, loví vše, co se pohybuje, od pavouků po divočáky, snaží se podhrabat pod plotem, krade rohlíky a bábovky ze stolu, kouše malé děti a miluje tu krásnou salašárku u sousedů. Zajímavou proměnou ovšem prošel ten můj kamarád. Tady předesílám, že není slabomyslný, není malé dítě, které věří na mluvící zvířata, a nepracuje u cirkusu. Přesto zřejmě věří, že Bobeš umí mluvit. Nejprve si s Bobšem povídal tak nějak normálně, prostě mu vyprávěl, co celý den dělal, kdo ho jak naštval a jak je život na pendrek. Pak začal každou větu končit slovíčkem viď, které tak nějak předpokládá kvalifikovaný souhlas naslouchajícího. Třeba: To je krasavice, viď? směrem k salašárce, nebo To je debil, viď? na jejího páníčka.  To vyvolalo u manželky a pubertálních dětí záchvaty posměchu, což ovšem paradoxně vedlo k posílení vztahu mezi páníčkem a pejsůnkem. Ty mi rozumíš, viď?

A pak začala fáze Řekni, a ta trvá dodnes. Vypadá to asi takhle: přijdu k nim na návštěvu, dostanu kávu a sklenku a obložený chleba a ohřátý guláš a bábovku (jsou velmi pohostinní), sedneme si kolem stolu, Bobeš si zaleze pod křeslo. Začnu vyprávět nějakou úžasně vtipnou historku, a když se blíží brilantní pointa, kamarád náhle zařve na Bobeše: Řekni Teto, já jsem pejsůnek zlobivej a sežral jsem půl kila špeku! Normálka jsem ho ukrad ze stolu! Řekni Teto já jsem špína! Bobeš to sice neřekne, ale dobře ví, že se mluví o něm a tváří se důležitě.  Já jsem psí teta a mám po historce, ti dva se vzájemně drbou, děti se tváří rozpačitě a manželka utrousí: Počkej, ty vole, von ti to jednou řekne...

Autor: Vanda Kunzová | čtvrtek 6.11.2014 14:41 | karma článku: 23,06 | přečteno: 957x
  • Další články autora

Vanda Kunzová

Otázka věku

Čekám v koutku v čekárně na ambulanci, až na mě přijde řada a lékař prověří, zda jsem hodna příjmu a následné operace.

11.5.2015 v 13:55 | Karma: 30,89 | Přečteno: 4065x | Diskuse| Ostatní

Vanda Kunzová

Léčba majzlíkem

Pamatujte si, že věta: „Touto incizí provedeme extrakci kovu...“, znamená ve skutečnosti „Tady a tady to nařízneme, šup, ještě tady, šup, tudy budem svítit baterčičkou, a pak tady nahóře, sem dáme majzlíček a pak to celý vymlátíme šupky šup!“

8.4.2015 v 15:07 | Karma: 16,73 | Přečteno: 681x | Diskuse| Ostatní

Vanda Kunzová

Pupínek

Jsou nemoci, které na vás skočí a prostě vás zamordují, třeba cholera. Pak jsou nemoci, které vás pomaloučku uždibují, až vás taky zamordují, ale aspoň máte dost času shromáždit kolem svých kolenou potomky a závětí mezi ně zanést letitý nesvár. Pak jsou nemoci, které vás sice nezamordují, ale když je nachytáte, chvílemi si přejete být v tiché, pohodlné truhličce, typicky zánět dutin. A pak jsou nemoci, co vám v podstatě nic moc neudělají, tedy především podle mínění bližních, kteří na vás koukají jako na padavku a místo lítosti a empatie vám nabízejí pohrdání a výsměch.

3.3.2015 v 11:21 | Karma: 23,10 | Přečteno: 1061x | Diskuse| Ostatní

Vanda Kunzová

Co je lepší než kočka?

Jasná odpověď – dvě kočky. Moje maminka se stěhuje a proto nám bez jakékoliv snahy či naléhání z naší strany velkoryse nacpala jednoho ze svých mazlíčků, černobílého kocourka. Měl sice jméno, které mu stárnoucí maminka dala, ale to jsme s dcerami zavrhly jako nedůstojné savce a dohodly se, že mu prostě budeme říkat Kocour.

26.1.2015 v 14:59 | Karma: 29,01 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Ostatní

Vanda Kunzová

Pro koho jsou vánoce

Vánoce jsou pro kočku. Vánoce rozhodně nejsou vhodné pro malé děti, takové ty housky zamotané do peřinky. Náboženský význam je jim zcela ukradený, dárky a bramborový salát jakbysmet. Co se jich dotýká, to je nervózní a předrážděná matka, otec, který zasmušile listuje bankovními výpisy a starší sourozenci, kteří se proměnili v malé hysterické ďáblíky.

8.1.2015 v 14:46 | Karma: 19,67 | Přečteno: 866x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  15:09

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Skotský premiér Yousaf po roce rezignoval, doplatil na rozchod se zelenými

29. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  15:05

Skotský premiér Humza Yousaf v pondělí oznámil rezignaci. Po ukončení koaliční spolupráce jeho...

KOMENTÁŘ: Kam sahají Macronovy ambice? Chce udávat tón, ale naráží

29. dubna 2024

Premium V Evropské unii bez Britů a v éře po Angele Merkelové je jeho hlas slyšet stále silněji....

Ukrajinci zavraždění v bavorském nákupním centru byli vojáci na léčení

29. dubna 2024  11:33,  aktualizováno  14:59

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1461x
Píšu ráda.

Seznam rubrik