Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pro koho jsou vánoce

Vánoce jsou pro kočku. Vánoce rozhodně nejsou vhodné pro malé děti, takové ty housky zamotané do peřinky. Náboženský význam je jim zcela ukradený, dárky a bramborový salát jakbysmet. Co se jich dotýká,  to  je nervózní a předrážděná matka, otec, který zasmušile listuje bankovními výpisy a starší sourozenci, kteří se proměnili v malé hysterické ďáblíky.

Školčátka  už vánoce vnímají, a to nejpozději od třetí vánoční besídky (školka, skaut, plavání, hudebka...), kde hromadně piští koledy a malují vánoční stromky s obrovskými hromadami balíčků. Navíc si mezi sebou vykládají, co kdo dostane, takže nakonec chtějí všichni všechno. Pižlík prohledává celý byt, neustále útočí na oba rodiče a připomíná, co je ještě potřeba připsat na dopis ježíškovi/santovi nebo komukoliv jinému, o kom mu dospěláci namluví, že ty dárky zařizuje. Poslední dny dítě dohnané televizními reklamami k šílenství už vůbec nespí a jede na čistý adrenalin. Jeho hlásek je o oktávu vyšší a o milion decibelů silnější než obvykle a rodiče uvažují, že by mu nalili taky panáka (což je jediný postup, který jim zatím zabraňuje vyhodit toho spratka na mráz, prostřelit televizní obrazovku a pustit se do petice za mezinárodní zákaz vánoc), ale fakt, že dítko by mohlo mít agresivní nebo plačtivou opici, je od toho zdržuje.

Větší děti prožívají vánoce v podstatě stejně, ale celé to přetáhnou hranou rouškou nezájmu, lhostejnosti, ba až odporu k tomu hemžení. Vyčítají rodičům povrchnost, mamonářství a tupý materialismus, načež jsou často tak zhnuseni dárky, které jim tupouni nadělili, že to musejí jít nasdílet na sociální sítě a skupinově chmuřit nad komercionalismem a globalizací a tím šmejdským tabletem, který našly pod stromkem místo toho prďáckého.

Ještě větší děti, vlastně už mladí dospělí, jsou poprvé na vánoce daleko od domova, v cizích zemích nebo na noční službě v prvním zaměstnání, a strašlivě se jim stýská po domově, po stromečku, po mladších bráškách a sestřičkách a po maminčině salátu. Telefonují domů a smutným hlasem přejí veselé svátky mamince do ucha. Ta ovšem nemá na smutňáka čas, protože musí monitorovat malé ďáblíky, kteří při zdobení stromku rozšlápli krabici s cukrovím.

Dospělí ve věku rodičovském vánoce většinou nesnášejí a dělají to jen kvůli dětem, aspoň tak to většinou vyprávějí na vánočním trhu u stánku se svařákem, zatímco jejich ratolest prožívá první orgasmus u boudy s umělohmotnými roboty. Pak jdou domů, vysmýčí celý dům, ozdobí okna a dveře, uvijí adventní věnce, objednají, zaplatí a zabalí hromady dárků a pak vaří a pečou a smaží a popíjejí, až jsou úplně zničení a nemohou se bránit nájezdům pižlíků.

Rodiče těch velkých, kteří už z hnízda vyletěli, si libují, že už to mají za sebou a konečně si udělají klidné a pohodové svátky. Pak nakoupí hromady zbytečného jídla, ozdobí fíkus a smutně sedí u nekonečného kolotoče pohádek. Pak volají svým dospělým dětem a překřikují ječící pižlíky.

Jediný, kdo si to užívá, je kočka domácí. Šplh na stromek a srážení ozdob, souboj s kaprem, setrvalý přísun dobrot do mističky, opilí páníčkové, kteří se nemohou bránit, takže je možné hrát si, že jejich palce jsou myš, a hlavně hromady papírů a krabic k prohledání, to všechno je pro kočky hotový ráj. Navíc za okny už pomalu začíná to tajuplné kočičí jaro, které vlastně probíhá v té nejhlubší zimě. Spokojená kočka sedí v krabici od elektrického mixéru, mhouří oči a poslouchá, co venku vyzpěvují kocouři.

Autor: Vanda Kunzová | čtvrtek 8.1.2015 14:46 | karma článku: 19,67 | přečteno: 866x
  • Další články autora

Vanda Kunzová

Otázka věku

Čekám v koutku v čekárně na ambulanci, až na mě přijde řada a lékař prověří, zda jsem hodna příjmu a následné operace.

11.5.2015 v 13:55 | Karma: 30,89 | Přečteno: 4065x | Diskuse| Ostatní

Vanda Kunzová

Léčba majzlíkem

Pamatujte si, že věta: „Touto incizí provedeme extrakci kovu...“, znamená ve skutečnosti „Tady a tady to nařízneme, šup, ještě tady, šup, tudy budem svítit baterčičkou, a pak tady nahóře, sem dáme majzlíček a pak to celý vymlátíme šupky šup!“

8.4.2015 v 15:07 | Karma: 16,73 | Přečteno: 680x | Diskuse| Ostatní

Vanda Kunzová

Pupínek

Jsou nemoci, které na vás skočí a prostě vás zamordují, třeba cholera. Pak jsou nemoci, které vás pomaloučku uždibují, až vás taky zamordují, ale aspoň máte dost času shromáždit kolem svých kolenou potomky a závětí mezi ně zanést letitý nesvár. Pak jsou nemoci, které vás sice nezamordují, ale když je nachytáte, chvílemi si přejete být v tiché, pohodlné truhličce, typicky zánět dutin. A pak jsou nemoci, co vám v podstatě nic moc neudělají, tedy především podle mínění bližních, kteří na vás koukají jako na padavku a místo lítosti a empatie vám nabízejí pohrdání a výsměch.

3.3.2015 v 11:21 | Karma: 23,10 | Přečteno: 1060x | Diskuse| Ostatní

Vanda Kunzová

Co je lepší než kočka?

Jasná odpověď – dvě kočky. Moje maminka se stěhuje a proto nám bez jakékoliv snahy či naléhání z naší strany velkoryse nacpala jednoho ze svých mazlíčků, černobílého kocourka. Měl sice jméno, které mu stárnoucí maminka dala, ale to jsme s dcerami zavrhly jako nedůstojné savce a dohodly se, že mu prostě budeme říkat Kocour.

26.1.2015 v 14:59 | Karma: 29,01 | Přečteno: 1343x | Diskuse| Ostatní

Vanda Kunzová

Počkej, on ti to jednou řekne…

Pes Bobeš. Je to pravá venkovská směs, otec netopýr, matka náhoda. Je hodně pačesatý, černý, docela veliký a dost divoký, rád vyzpěvuje a otravuje všechny ženské v okolí, takže připomíná Jimiho Morrisona zamlada. A taky je úplně nevychovaný, nezná žádné povely a kromě podlézání plotu a kradení rohlíků neumí žádné psí kusy.

6.11.2014 v 14:41 | Karma: 23,06 | Přečteno: 957x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Promluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15

V atriu Poslanecké sněmovny proběhne tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci zřejmě...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  10:15

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  10:13

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

SOCDEM žene Paroubkovu suverenitu k soudu. Žádá její vyřazení z voleb

25. dubna 2024  10:13

Sociální demokracie (SOCDEM) tvrdí, že koalice ČSSD, kterou ministerstvo vnitra zaregistrovalo pro...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1461x
Píšu ráda.

Seznam rubrik