Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cukety

Dnes jsem cestou z práce v teplém jarním sluníčku na jedné zahrádce viděla oteplákovanou paní přerývající kompost. Ten pohled ve mně okamžitě vzbudil ohromnou chuť na čerstvou mlaďoučkou cuketku ochucenou česnekem a bylinkami a ogrilovanou nad živým ohněm.

Cuketa je pro nás zvláštní jídlo, trochu okurka a trochu dýně, které už si roky pracně hledá místo na českém jídelníčku. Vztah našince k cuketě bývá většinou absolutně vyhraněný – buď ano, nebo ne. Buď jedlík cuketu uznává a požívá, nebo jí upírá místo na zeměkouli, v zahrádkách, na kompostu a zvláště pak na talíři.

Ti, kteří ji nejedí, ji prostě nejedí. Co na tom, že ji nikdy neochutnali (natož aby jí po první neslavné ochutnávačce dali druhou šanci), vědí už od pohledu, že je hnusná, mazlavá a debilní. Pokud je jim zákeřnou matkou či manželkou podstrčena na talíř, ukrytá pod vrstvou mletého masa nebo převlečená za jiné jídlo, a oni ji omylem snědí, jsou velmi pobouřeni a velmi agresivně zaútočí na pachatelku (zvláště když před vyzrazením původu krmě přiznali, že jim chutnalo…).

Ovšem i mezi těmi, kteří mají tuto zeleninu v oblibě, jsou rozdíly. Na nejnižším stupni poživačů cukety stojí ti, kteří vytvářejí cosi, co bych pracovně označila jako médium neboli cuketové bláto. Vzniká to rozvařením oloupané pokrájené cukety na kašovitou hmotu, v níž sem tam plave cucek. Tato hmota se ochutí na slano/sladko/česnekovo/sójovkou nebo jinak a přidá se jako vycpávka do jiného jídla. Většinou se to přimíchá do brambor, těstovin, sójového masa, kuřecích kousků a následně se to zapéká hojně zasypané levným strouhaným sýrem a na talíři přizdobí kečupem. Vypadá to jako eklhaft a je to eklhaft a největší nepřítel cukety a měl by na to pamatovat trestní zákoník (napadení potenciálně smrtící zbraní).

Další použití cukety je coby protéza čili náhrada, tedy jedlá hmota zastupující jinou, finančně, klimaticky či geograficky právě nedostupnou poživatinu. Typické je cuketové zelí, cuketová buchta, cuketový bramborák a podobně. Tento způsob zpracování je příznivý pro lakomce, kteří dostali od strýce z venkova obří cuketu a nechtějí ji vyhodit, ačkoliv nemají nejmenší představu, co s ní. Takže, trochu to vypadá jako zelená obří brambora, tak to přistrouhám do bramboráku. A vida – dá se to! Nebo – trochu to vypadá jako zelené obří jablko, tak to přistrouhám do buchty, a ta je potom taková vláčná a nedrobí se tolik, ačkoliv jsem do ní dal jen jedno vejce! Juchuč! Nebo extrém – trochu to vypadá jako zelené obří prase, tak to obalím a udělám z toho řízky! Problém těchto jídel je především v nenaplněných očekáváních. Zatímco lakotný kuchař dostal svou odměnu (úsporu brambor/zelí/krkovice a zpracování darované zeleniny jako bonus), strávník, ať již člen rodiny nebo host, kterému byly avizovány řízky nebo štrůdl a připravil si na tyto pokrmy chuťové pohárky, se cítí zaskočen, podveden a zklamán. Tudíž i tento způsob užití cukety v kuchyni není její nejlepší propagací, pokud kuchař nepozve stejné skrblíky a před jídlem jim nepodá fundovaný rozbor úspor včetně grafů a promítání barevných diapozitivů svých bankovních výpisů. Pokud tito kuchaři narazí v prodejnách zeleniny na mladé dovozové cukety a přečtou si jejich cenu, často ztrácejí řeč a někdy i vědomí, při představě, že vlastně vyrobili mazlavý bramborák kilo za 200. 

Nejlepší způsob zpracování cukety je ten pravý a původní. Tak jako si málokdo troufá učit Maďary dělat klobásy nebo Skoty vařit hagis, pokud chcete přijít cuketám na chuť, pokud si na nich chcete pochutnat, začtěte se do receptů jejích letitých uživatelů, kuchařek a kuchařů ve Středomoří. Pak si kupte dobrá rajčata a olivový olej a dejte se do toho. A hlavně nedbejte na rady škudlivých strýčků a tetiček, co místo čedaru používají jogurt a místo vepřové panenky pastiňák.

Autor: Vanda Kunzová | pátek 14.3.2014 13:43 | karma článku: 17,02 | přečteno: 1258x
  • Další články autora

Vanda Kunzová

Otázka věku

Čekám v koutku v čekárně na ambulanci, až na mě přijde řada a lékař prověří, zda jsem hodna příjmu a následné operace.

11.5.2015 v 13:55 | Karma: 30,89 | Přečteno: 4065x | Diskuse| Ostatní

Vanda Kunzová

Léčba majzlíkem

Pamatujte si, že věta: „Touto incizí provedeme extrakci kovu...“, znamená ve skutečnosti „Tady a tady to nařízneme, šup, ještě tady, šup, tudy budem svítit baterčičkou, a pak tady nahóře, sem dáme majzlíček a pak to celý vymlátíme šupky šup!“

8.4.2015 v 15:07 | Karma: 16,73 | Přečteno: 680x | Diskuse| Ostatní

Vanda Kunzová

Pupínek

Jsou nemoci, které na vás skočí a prostě vás zamordují, třeba cholera. Pak jsou nemoci, které vás pomaloučku uždibují, až vás taky zamordují, ale aspoň máte dost času shromáždit kolem svých kolenou potomky a závětí mezi ně zanést letitý nesvár. Pak jsou nemoci, které vás sice nezamordují, ale když je nachytáte, chvílemi si přejete být v tiché, pohodlné truhličce, typicky zánět dutin. A pak jsou nemoci, co vám v podstatě nic moc neudělají, tedy především podle mínění bližních, kteří na vás koukají jako na padavku a místo lítosti a empatie vám nabízejí pohrdání a výsměch.

3.3.2015 v 11:21 | Karma: 23,10 | Přečteno: 1060x | Diskuse| Ostatní

Vanda Kunzová

Co je lepší než kočka?

Jasná odpověď – dvě kočky. Moje maminka se stěhuje a proto nám bez jakékoliv snahy či naléhání z naší strany velkoryse nacpala jednoho ze svých mazlíčků, černobílého kocourka. Měl sice jméno, které mu stárnoucí maminka dala, ale to jsme s dcerami zavrhly jako nedůstojné savce a dohodly se, že mu prostě budeme říkat Kocour.

26.1.2015 v 14:59 | Karma: 29,01 | Přečteno: 1343x | Diskuse| Ostatní

Vanda Kunzová

Pro koho jsou vánoce

Vánoce jsou pro kočku. Vánoce rozhodně nejsou vhodné pro malé děti, takové ty housky zamotané do peřinky. Náboženský význam je jim zcela ukradený, dárky a bramborový salát jakbysmet. Co se jich dotýká, to je nervózní a předrážděná matka, otec, který zasmušile listuje bankovními výpisy a starší sourozenci, kteří se proměnili v malé hysterické ďáblíky.

8.1.2015 v 14:46 | Karma: 19,67 | Přečteno: 866x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:25

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1461x
Píšu ráda.

Seznam rubrik